Ta av dig skorna

Ikväll eller i morgon bitti (olika i olika länder) ställer stora och små barn i bland annat Belgien och Nederländerna fram sina skor vid husets eldstad/centralvärmare, eller ute vid ytterdörren. Sinterklaas, en av jultomtens förfäder, är nämligen på plats med sina medhjälpare Zwarte Piet, och lämnar godis eller en liten present i snälla barns skor. Ibland medföljer också en småvass dikt som låter antyda vad barnet bör jobba en smula på, tills nästa år.

Har någon varit olydig eller elak fylls skorna istället med sotigt kol. Och då har värstingen ändå kommit lindrigt undan, hon/han sägs även riskera smisk av Zwarte Piets sotarkvast, eller att helt sonika bli bortrövad av hela Sinterklaas-sällskapet.

Extrafjäskiga lägger lite morötter, socker och hö i skorna. Det är till Sinterklaas häst, som till följd av ett missförstånd, direktöversatt heter ungefär det är dåligt väder idag (Slechtweervandaag). Eller Grey. Eller Shimmel. Eller Amerigo.

Alltså, den här högtiden verkar vara en enda röra.

Sinterklaas (Saint Nicholas) är ett helgon för bland annat sjömän, prostituerade och oskyldigt dömda, och var i livet en givmild biskop från Myra – nuvarande Turkiet. Men till alla barnen kommer han med ångbåt från Spanien, ingen verkar veta varför. Han har med sig ett gäng knektar, eller medhjälpare, eller slavar som alla heter Zwarte Piet, har stora guldringar i öronen, är lite dumma/roliga och har svarta ansikten.

Tydligen är det här med medhjälparna någon sammanblandning av två olika berättelser där den vitskimrande, kanoniserade Sinterklaas i den ena följs av sin motpol djävulen (mörkret, det svarta) och i den andra, lite unkna, istället har med sig ett gäng slavar från Afrika. Det senare är ju inte helt politiskt korrekt, kanske, och nuförtiden säger vissa att Piet helt enkelt blir sotig när han klättrar ner i skorstenen och lämnar godiset, och det finns även något förslag om att framöver låta måla knektarna i olika färger, som de skulle ha fått när ångbåten åkte genom regnbågen på väg från Spanien…

Alltihop är såklart en smältdegel av olika traditioner från olika religioner och regioner (<- trefaldigt rim!), till och med den gamle Oden verkar ha ett finger med i spelet. Läs mer om hela röran här, till exempel. Eller här och här. Eller titta på den här lilla dokumentären.

Eller strunta i det, förresten, du blir bara förvirrad.

Du kan ju helt enkelt nöja dig med att baka lite goda, holländska pepernoten för att fira Nickes födelsedag i morgon? Och om du känner med dig att du går säker: ställ ut ett par skor med några sockerbitar i ikväll, såklart. Kanske orkar någon liten sotig Svarte Petter hela vägen hit?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: